Αν και το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε συσκευή, έχει φτιαχτεί για να φαίνεται από φυλλομετρητές (browser) που υποστηρίζουν διεθνή πρότυπα σχεδίασης. Αν είναι δυνατόν σας συνιστούμε να αναβαθμίσετε τον φυλλομετρητή σας σε έναν πιο πρόσφατο, όπως τον Firefox, τον Opera, τον Safari ή και άλλους.

Ασφαλιστική αποζημίωση χωρίς προηγούμενο στην Ήπειρο!

Το ποσό αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και δίνεται για την κάλυψη της ζημιάς που υπέστη η Χαρτοποιία Ηπείρου «Master» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηπείρου στις 26 Ιουλίου του 2008. 

Το ποσό δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ασφαλειών στην Ήπειρο, είναι πολύ μεγάλο και για τα ελληνικά δεδομένα και μάλιστα -σε εποχές… χαλεπούς ρευστότητας- είναι άμεσα εκταμιεύσιμο.

Η καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης έγινε την Πέμπτη 12 Μαρτίου στην Αθήνα. Την επιταγή των 953.000 € παρέδωσε ο Παναγιώτης Καυκάς, διευθυντής Λειτουργιών του γαλλικού ασφαλιστικού Ομίλου ΑΧΑ. Εκ μέρους της εταιρίας την επιταγή παρέλαβε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Δημήτρης Παύλου. Η παράδοση έγινε παρουσία του Αντώνη Λευτάκη, Διευθυντή Ασφαλίσεων Κατά Ζημιών, της Μαρίας Φιλιππαίου από τον Κλάδο Πυρός και φυσικά του ασφαλιστικού πράκτορα Γιωργίου Μάστακα.

Προηγουμένως τα ασφαλιστικά γραφεία Μάστακα είχαν καταβάλλει επιπλέον 27.000 € -μέσω της Ασφαλιστικής εταιρείας Victoria- για τα δύο φορτηγά αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρισκόταν στο χώρο της πυρκαγιάς.

Ο κ. Παύλου σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση στην Αθήνα σημείωσε ότι η αποζημίωση δίνει τη δυνατότητα στη xαρτοποιία να ανακάμψει και να συνεχίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα απρόσκοπτα. Επισήμανε ακόμη ότι «τα ασφαλιστικά γραφεία Μάστακα είναι δυνατός σύμμαχος στο πλευρό της εταιρίας».

Ο Γιώργος Μάστακας μίλησε στον «Η.Α.» για να περιγράψει πώς αντιμετωπίζει ένα τοπικό γραφείο την παράδοση εκ μέρους του ενός τόσο μεγάλου ποσού: «Εκτός από την ανακούφιση για την εταιρία που υπέστη τη ζημιά, η στιγμή της αποζημίωσης είναι εξαιρετικά σημαντική και για εμάς. Γιατί ξέρουμε ότι αυτή είναι ακριβώς η περίσταση που ένα ασφαλιστικό γραφείο πρέπει να σταθεί στο ύψος του».

Ο κ. Μάστακας μιλά και για την τοπική αγορά: «Στα Γιάννενα είναι αδύνατον να μην ταυτιστείς με τον πελάτη σου. Συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, όχι μόνο στις ασφάλειες. Οι εταιρίες ταυτίζονται επίσης με τα πρόσωπα που τις διοικούν. Γι’ αυτό και η αγωνία το να καλυφθεί η ζημιά και να ανασάνει η επιχείρηση και ο συμπολίτης είναι κοινή».

Ο Βιομηχανικός Κίνδυνος Ασφάλισης

Πώς όμως προκύπτει ένα τόσο μεγάλο ποσό αποζημίωσης; Στις περιπτώσεις βιομηχανικού κινδύνου η ασφάλιση γίνεται ως εξής.

Εάν ο κίνδυνος καταστροφής είναι μικρός (για παράδειγμα σε μια φαρμακοβιομηχανία χωρίς εύφλεκτο υλικό κ.λπ.) τότε το μέσο ασφάλιστρο είναι 2 τοις χιλίοις. Δηλαδή ασφαλίζεις κεφάλαιο 1.000.000 € και πληρώνεις 2.000 €.

Οι χαρτοποιίες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο και έτσι το ασφάλιστρο
ουσιαστικά τριπλασιάζεται και γίνεται 5 τοις χιλίοις -ήτοι 5.000 €. Το πλέον σημαντικό όμως στην ασφάλιση είναι ο επιχειρηματίας να μην προσπαθήσει να κρύψει κεφάλαια!

Να έχει δηλαδή περιουσία 1.000.000 € και εκείνος να ασφαλίσει 500.000 € για να πληρώνει μικρότερο ασφάλιστρο. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται «υπασφαλισμένος» και επειδή είχε ασφαλισμένο το 50 % του κεφαλαίου παίρνει και το 50 % της ζημιάς.

Η ανακρίβεια στη δήλωση των στοιχείων προς ασφάλιση δεν γίνεται πάντα με στόχο το κέρδος. Πολλές φορές τα λάθη βασίζονται στην άγνοια.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων είναι ότι οι τράπεζες υποχρεώνουν τις εταιρίες να ασφαλιστούν σε αυτές. Δυστυχώς όμως είναι συχνό φαινόμενο οι τράπεζες να μην έχουν την τεχνογνωσία για να ασφαλίσουν ένα εξειδικευμένο κίνδυνο. Κι έτσι όταν έρχεται η ζημιά τότε οι πελάτες μένουν εκτεθειμένοι.

Το γραφείο Μάστακα

Ο Νίκος Μάστακας υπήρξε γνωστός και πρωτοπόρος ασφαλιστής στην πόλη. Με πολλά ρεκόρ, βραβεύσεις στην Αμερική κ.λπ. Επί της οδού Παπαδοπούλου τη συνέχεια της επιχείρησης ανέλαβε από το 1999 ο γιος του Γιώργος Μάστακας. Το «ατού» της επιχείρησης δεν είναι μόνο η συνέχεια της αμεσότητας που έχει εξασφαλίσει ο Νίκος Μάστακας με την καθημερινή του παρουσία στα Γιάννενα. Σήμερα η εταιρία «Κ & Γ Μάστακας ΟΕ» αξιοποιεί την τεχνογνωσία και η εμπειρία των στελεχών της εταιρείας είναι καθοριστική στον εντοπισμό των ασφαλιστικών κινδύνων που χρήζουν καλύψεως αλλά και στην έρευνα αγοράς για την καλύτερη δυνατή προσφορά ασφάλισης.


Η φωτιά που προκάλεσε αίσθηση

Η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο 26 Ιουλίου 2008 είχε καταστρέψει ολοσχερώς το εργοστάσιο Master που φιλοξενούσε χαρτικά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, της οικογένειας Παύλου. Μάλιστα την τελευταία στιγμή οι 70 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς σε διπλανό εργοστάσιο ξυλείας. Να σημειώσουμε ότι η πυρκαγιά είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στην πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επιχείρηση κατάσβεσης είχαν παρακολουθήσει σύσσωμες οι αρχές της πόλης! Ήταν εκεί ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος, ο δήμαρχος Πασσαρώνος Σάκης Βλέτσας, ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια που έτυχε να επισκέπτεται την Ήπειρο...